125 jaar lang CMV Excelsior

Het korps

Leden

Zonder leden geen korps.  Excelsior bestaat uit ongeveer 25 leden, van jong tot oud. Sommigen hebben nog les terwijl anderen al meer dan de helft van hun leven muziek maken. Het is een diverse groep hobby-muzikanten. 

Samen repeteren ze iedere vrijdag op een grote verscheidenheid van muziek. Het ene moment wordt er een selectie van Strauss gespeeld terwijl daarna de hits van Queen door het oefenlokaal galmen. 

Door deze diversiteit in het muzikale repertoire is het korps overal inzetbaar en daarom ook overal te vinden. Meeblazen met de stoomboot van Sinterklaas als de goedheilig man aankomt in Ouwe-Syl, het begeleiden van een kerkdienst of meedoen met een concours. 

Samen worden er elke keer herinneringen gemaakt. Ieder lid voegt tijdens deze momenten zijn of haar vrolijke noot toe aan het geheel.

Mocht je interesse hebben in de leden klik dan hier, iedere maand staat er een andere muzikant in het zonnetje! 

Geschiedenis

125 jaar Excelsior, er is in die lange periode veel gebeurd. Excelsior is opgericht door 8 mannen. Met als doel een evangeliserend karakter te hebben. In de loop der jaren is het korps gegroeid.

De eerste keer dat het korps meedeed aan een concours was in 1920 in Dokkum. Ze behaalden toen de 2e prijs. De jaren erna zou Excelsior nog veel meer prijzen binnenhalen. Zelfs in de ere-afdeling. Na de mooie startperiode kwamen er ook moeilijke tijden voor het korps. Met name in de jaren ’30 en ook tijdens de tweede Wereld Oorlog had het korps het zwaar. 
Maar gelukkig kwam de zonneschijn na de regen en het korps speelde weer op zeer goed niveau, er werd een hoop gedaan en er werden goede resultaten behaald.

In deze 125 jaar heeft Excelsior 11 dirigenten gehad. De 12e persoon die het stokje kreeg, is Johan Postma.

 

Vanaf april 2012 staat Johan voor Excelsior. 

Dirigent

Johan is geboren op 1 augustus 1988 in Oostermeer. Johan is geboren in een muzikaal gezin. Zijn vader is slagwerker bij de Joost Wiersma fanfare. Johan wist het van jongs af aan dan ook zeker: ‘Ik word later drummer, net zoals mijn vader. Hij zat in de goede richting. Toch is hij niet in zijn vaders voetsporen getreden. Hij gooide al op jonge leeftijd de drumstokken aan de kant en verkoos uiteindelijk de dirigeerstok boven de drumstokken! Een dirigent vond Johan altijd intrigerend, alles wat die deed was mooi!

Al vanaf het prille begin van zijn leven ademde Johan muziek. Op 5 jarige leeftijd kreeg hij voor het eerst drumles. Op 7 jarige leeftijd behaalde Johan met bespelen van de blokfluit zijn elementair. Al snel was voor Johan bekend wat zijn favoriete instrument was. Het waren niet de drumstokken, maar de saxofoon die zijn hart veroverde. Op zijn 8e ging hij op les. Hij behaalde op dit instrument zijn A en B diploma en is zelf verder gegaan met oefenen. Hij speelde vanaf 14e bij het A korps van de Joost Wiersma fanfare uit Jistrum.

Vanaf zijn 16e werden er serieuze stappen gezet binnen zijn muzikale carrière. Na het behalen van het VMBO theoretische leerweg koos hij in 2005 voor de opleiding Onderwijs Assistent Muziek. De eerste lichting van deze nieuwe opleiding. Het proefde naar meer zodat hij in 2008 de Docent opleiding Muziek ging volgen aan het Conservatorium Artez. Hij ruilde zijn woonplaats Oostermeer in tegen een studentenwoning in hartje Zwolle waar 4 jaar werd gestudeerd.

De opleiding aan Artez bracht hem naast de een behaalde diploma op zak ook een eigen onderneming namelijk LIvin Music. Een onderneming waarin Johan zich aanbiedt als muziekdocent zowel in privésfeer als op (basis)scholen. Daarnaast is Johan arrangeur voor muziekstukken voor elk genre en/of bezetting en biedt Johan zich aan als workshopopleider.

Tijdens al deze ervaringen is Johan erachter gekomen dat muziek zijn grootste passie is. Maar wat nog mooier is dat hij zelf de muziek kan maken! Als ware ondernemer wist Johan dat er om die reden nog een trede te beklimmen was, namelijk het behalen van de opleiding tot HaFaBra dirigent. In 2012 is hij gestart met deze opleiding en hoopt deze in 2016 te voltooien. Inmiddels is hij als dirigent al actief. Zo is hij dirigent bij de Excelsior in Oudebildtzijl, Bazuin in Holwerd en het Jeugdorkest van het Joost Wiersma uit Jistrum.

En als ware muzikant in hart en nieren is het leiden van een korps of muzikanten in wording het mooiste wat er is. Toch is het zelf actief zijn in het spelen van muziek een onderdeel wat niet mag ontbreken in Johan zijn leven. Zo speelt Johan al vanaf zijn 14ebij de Joost Wierma Fanfare uit Jistrum. Daarnaast verzorgt hij met het dweilorkest de Meneamer Feintsjes vele knallende en feestelijk optredens.

Inmiddels is er door Johan al een hele CV opgebouwd. Toch proeft alles naar meer. Johan staat voor alles open en pakt de kansen daar waar ze liggen met veel passie en positiviteit met beide handen aan.

 

11 juni 2016 is Johan afgestudeerd aan de HaFaBra directie in Groningen.

Muziek is myn libben, en ot ik it dan sels ek nog meitsje mei.. Dat is dan it moaiste wot der is!’